Wilson Avenue Public Space, Brunswick

Back to Projects

The Wilson Avenue project is part of a wider program of urban renewal in the Jewell Precinct, as identified in the State Government’s Plan Melbourne.

In July 2014, Council decided to close a portion of Wilson Avenue and build the brand new public space fronting Sydney Road. This decision followed an 8 week trial period in February and March 2014, when a ‘Pop Up Park’ was installed at this location.

Following community consultation, the Council Urban Design Unit took feedback and designed a new space featuring an urban bouldering wall, landscaping and seating.

The space was officially opened on Sunday 2 August 2015.

 

 

Capacity: Urban Planner, Moreland City Council

  • Brainstormed with the Brunswick Place Manager on temporary uses and social events to activate the pop-up park.
  • Participated in pop-up park events with the community and Council staff.
  • Provided planning advice regarding the adjoining properties regarding their possible contribution to activating this space.
  • Participated in meetings with Victoria Police, who were key stakeholders and supporters of this initiative.

 

 

The project was Winner for ‘Best Planning Ideas – Small Project’ at the Victorian PIA Awards 2014 and received a commendation for ‘Best Planning Ideas – Small Project’ at the National PIA Awards 2015. It also received a Place Practice Award at the Place Leaders Asia Pacific Award 2014.

Impressed by the extent of local government and community collaboration and participation through intervention and ‘short term action and long term gain’ goals, the judges believe that this is an exemplar project demonstrating how disused and problematic spaces can be turned into successful and evolving community assets through a strong focus on the local context. (PIA)